Desenul animat care făcea valuri la începutul anilor ’90, în România. De ce a avut atât de mult succes Sailor Moon VIDEO
Sailor Moon sau Frumoasa Luptătoare Sailor Moon, în România, este numele unei faimoase francize japoneze create de Naoko Takeuchi care a făcut valuri la noi în țară, în rândul tuturor celor care au crescut în anii ’90. Zeci de fetițe au fost în extaz când a apărut serialul la TVR.
Seria manga a fost adaptată într-un anime produs de Toei Animation și difuzată în Japonia între anii 1992-1997. Ulterior, a ajuns și pe alte meleaguri, inclusiv la noi.
Sailor Moon, desenul animat al unei întregi generații de copii români
Narațiunea se concentrează asupra unor apărători reîncarnați ai unui regat ce stăpânea sistemul solar și lupta lor împotriva forțelor malefice.
Personajele centrale, numite Sailor Senshi sunt adolescente care devin eroine invocând numele lunilor și planetelor (Sailor Moon, Sailor Mercur, Sailor Marte, Sailor Jupiter și altele).
Termenul Sailor provine de la stilul vestimentar școlar japonez, sērā fuku, ceea ce înseamnă, în definitiv, costum de marinar, care a inspirat uniformele Senshi. Elementele de fantezie au semnificații simbolice și sunt uneori bazate pe mitologie.
Seriile manga au dat naștere unor sub-serii care au fost adaptate în diverse alte formate media, inclusiv un anime extrem de popular, jocuri video și serii live-action. Deși multe concepte se suprapun în diferite versiuni, există uneori diferențe semnificative între ele.
În România, toate cele 200 de episoade ale seriei au fost difuzate de TVR 1 între 4 iunie 1997 și august 1998, iar ulterior pe TVR 2 între 1999 și 2000.
Deși seria manga nu a fost publicată în limba română, a existat o revistă numită Sailor Moon – Bandă desenată cu războinicele lunii, care prezenta episoade din serial sub forma benzilor desenate, publicată lunar între 1997 și 1998 de editura Erc Press.
Povestea din spatele celui mai iubit serial de desene animate al milenialilor
Naoko Takeuchi a pus bazele proiectului Sailor Moon după publicarea seriei manga intitulate Codename: Sailor V, pe 20 august 1991, în care protagonistă era Sailor Venus, în loc de Sailor Moon.
Initial, Takeuchi avea în minte să creeze o poveste cu acțiunea desfășurată în spațiul cosmic.
În momentul în care Codename: Sailor V a fost propusă pentru a fi adaptată într-un anime de către Toei Animation, Takeuchi a reimaginat conceptul creat, iar Sailor Venus a devenit un membru al echipei, dar nu cel mai important.
Seria manga rezultată a devenit o combinație ce includea Super Sentai, genul fiind preferat de Takeuchi. Printre elementele preferate explorate se numără astronomia, astrologia, mitologia greacă și romană, geologia, elementele clasice japoneze, moda și obiceiurile adolescenților.
Takeuchi a declarat că inițial discuțiile cu Kodansha privind seria au considerat-o ca pe o poveste singulară, dar acțiunea a fost dezvoltată în mai multe întâlniri cu aproximativ un an înainte de debutul seriilor.
După finalizarea primei serii, Toei și Kodansha au discutat cu Takeuchi pentru a continua seria, și astfel s-au scris mai multe episoade, care au fost publicate ocazional sau în același timp cu cele cinci sezoane corespunzătoare ale adaptării anime.
Takeuchi a menționat mai târziu că datorită echipei predominant masculine de la Toei Animation, anime-ul avea o perspectivă ușor masculină, ceea ce a ajutat, întrucât inclusiv băieții erau pasionați de acest desen animat.
Ulterior, Takeuchi a mărturisit că avea în plan să elimine protagoniștii, dar Fumio Osano a respins această idee.
În adaptarea anime, protagoniștii au fost uciși în lupta cu Dark Kingdom și apoi reînviați.
De asemenea, inițial era în plan să fie permisă adaptarea anime a Sailor Moon pentru doar un sezon, dar din cauza popularității mari, Toei Animation a cerut continuarea seriei, până aceasta s-a transformat negreșit într-un serial cult.
Într-o primă instanță, s-au înregistrat mari dificultăți în dezvoltarea unui fir epic pentru a continua povestea, dar după discuții intense, s-a introducerea fiicei lui Usagi, Chibiusa, ceea ce a ajurat mult seria de desene animate.
În România, Sailor Moon a fost, fără dar și poate, un fenomen. În momentul în care începea serialul, fie că îl vedeai pe TVR sau mai devreme, pe „italieni”, nici picior de copil nu mai zăreai pe afară.